Érdemes-e hangszóró                   

 kábelekre költeni?       

vissza a főoldalra

 

 

 

 

Az ember azt gondolná, hogy a kábelnek vezetnie kell az áramot és kész.

Ennél azért sokkal többről van szó. Még a legvékonyabb hangszóró kábel is képes vezetni akár 220V-ot is, akkor miért ne tudna megbirkózni azzal a csöppet sem rázós feszültséggel, ami a hangszórókhoz kígyózik. Meg tud birkózni, de nem is ez a fontos.

Ellentétben a hiedelemmel, a kábelezésnek ugyanolyan fontos szerepe van egy komplett rendszer hangjában, mint a fejegységnek, erősítőknek és a hangszóróknak.

Ahogy ez utóbbiaknak is, a kábeleknek is jellegzetes hangjuk van. Ha nem tapasztaltad még „a saját bőrödön”, akkor megdöbbentő élményben lehet részed, ha ugyanazon rendszeren összehasonlítod egy 200.- Ft/m és egy 2000.- Ft/m áru hangszórókábel kábel hangját. 

Ne hidd azt, hogy ehhez „vájt fül” szükséges, Te is könnyen  meghallod a különbséget kábel és kábel között. 

Hiába adsz ki sok pénzt erősítőért és hangszórókért a jó hangzás érdekében, ha a rendszer színvonalához képest gyenge minőségű kábelezés még mindig rányomja bélyegét a hangra. Ez fordítva is igaz.  Kellemesebben szólhat egy egyszerű rendszer komoly kábelekkel, mint egy drágább, hanyag kábelezéssel.

Régebben azért nem szántak gondot a rendszer eme részére, mert úgy gondolták, hogy a kábelezésnek csak a jelek vezetésének funkcióját kell ellátnia. Ezt a funkciót még a legvékonyabb, legolcsóbb egyszerű vezeték is ellátta, a rendszer kész volt és szólt is, ezek után, ha nem volt valaki elégedett  a hanggal, akkor következett az erősítő vagy hangfalcsere. 

Ezt követően tovább fejlődött a gyakorlat, mivel már a komolyabb rendszerekben érezhető volt, ha kicserélte az ember a gyárilag cérna vastagságú vezetéket egy vastagabb hangszórókábelre. Valamilyen szinten kereslet kezdett mutatkozni a vastagabb 1,5 mm vagy 2,5 mm vastagságú kábelek iránt. Csodálkozva is néztek akkoriban a műszaki üzletek eladói azokra, akik „kevésWattos” rendszerükhöz vastagabb kábeleket kerestek.

Ezek után "divat" lett a vastag kábel, minél igényesebb volt valaki, annál vastagabb kábellel kényeztette rendszerét. Megjelentek a 4 mm-es és 6 mm-es hangszóró vezetékek, valamint a gagyi cégek vastag burkolatú kábelei, amelyek ránézésre több mint 6 mm vastag vezetéknek látszottak azzal az apró hibával, hogy nem a belső rézhuzaltól voltak „kövérek”, hanem az eredetinél többször vastagabb szigeteléstől.

Ugyanúgy, ahogy nem feltétlenül a nagy hangfal a jó hangfal és ugyanúgy, ahogy nem feltétlenül a nagy erősítő a jó erősítő, a kábeleknél sem csak a vastagság a legfontosabb.

Nem mindegy a kábel vezetőjének a minősége sem, manapság rengeteg, külünféle technológiával készült kábel létezik, áruk elérheti méterenként akár a százezer forintos nagyságrendet is, vastagságuk akár a kerti öntözőcsövek méretével is vetekedhet.

Mind más és más filozófia szerint készül hangjuk ugyanúgy különbözhet egymástól mint, ahogy azt, a hangszórók esetében már sokan tapasztalhatták.

Megfelelő kábelválasztással így sokat javíthatsz már meglévő rendszereden, vagy kompenzálhatod annak esetleges hiányosságait.

 

Mennyit érdemes kábelekre költeni?

Egy körülbelül 100-180e Ft., összértékű rendszernél, ahol

az erősítő (4csatornás) 30-50e Ft.,

a hangszóró szett 20-30e Ft.,

a mélysugárzó 20-40e Ft.

és a fejegység 30-50e Ft. értékű

nem fog csodát tenni egy méregdrága RCA vagy hangszóró kábel, itt csak arra érdemes ügyelni, hogy ezek megfelelő minőségüek legyenek.

RCA összekötő kábelnél ez kb. 2500Ft./5m, hangszórókábelnél 200-500Ft./1m.

 

Egy komolyabb (200-390e Ft.), minőségi zenehallgatásra is alkalmas összeállításnál már, ahol az erősítő (4csatornás) 60-110e Ft.,

a hangszóró szett 38-70e Ft.,

a mélysugárzó 50-100e Ft.

és a fejegység 70-110e Ft. értékű

alaposan észrevehetőek a különbségek, itt

RCA összekötő kábelnél ez kb. 800-1500Ft./1m, hangszórókábelnél 500-1000Ft./m.

 

Forrás: www.acrdebrecen.hu

www.acrdebrecen.hu Hasznos információk autóhifi vásárlás előtt...

Szeretnéd, ha ezek hasznos tanácsok és tapasztalat, amit itt találhatsz, végre a Te autóhifid hasznára is válna?

Ha végre egy okosan összeállított profi autóhifid lenne?

Ha autóhifid árához képest nem csak elfogadhatóan, hanem meglepően jól szólna?

Hogyan valósulhat meg ez a Te esetedben is?

 

Kérj ingyenes, személyre szabott ajánlatot rendszered hibáinak kiküszöböléséhez, segítséget a sikeres készülékválasztáshoz,

hívj minket most a (70) 450 6440-es számon!

 

 

vissza a főoldalra