Hány Wattos?

 

 vissza az előző oldalra                                                 vissza a főoldalra

 

 

Hány wattos? Csókolom, 400W-os erősítőt szeretnék…

 

A korrekt kereskedők rémálma ez a kérdés, mely naponta talán több százszor is borzolja a hozzáértő eladók idegeit. A vevő pedig csak nem tágít, neki 360W-os ováljai vannak, és most egy 600W-os mélynyomóhoz keres minimum 1000W-os erősítőt...persze húszezerért...

A vásárlót sem lehet okolni, a legfőbb ludas talán a felvilágosítás és a hatalmas piaci harc, melyet egyes gyártók, márkák marketingesei úgy próbálnak megnyerni, hogy a szemtelenül alacsony árat a hasonlóan szemtelenül nagy lódítással feltüntetett wattok számával próbálnak értékesíteni.

 

A számok ugye magukért beszélnek, tehát ezzel bárkit meg lehet győzni! Vagy mégsem? Talán érdemes lenne néhány dologról tudnunk, mielőtt a wattok alapján döntenénk...

Még mielőtt elkezdenénk egy unalmas fizika órát, ahol a teljesítmény képlettel és ennek leírásával szenderítenénk álomba az olvasót, inkább egy kicsit emészthetőbb formában, azokra a dolgokra hívjuk fel a figyelmet, amelyekre érdemes odafigyelni, egy esetleges "wattos" erősítő vásárlás esetén.

 

A termék leírásokban, vagy magán a terméken is több watt számmal találkozhatunk, azonban ezek többsége köszönőviszonyban sincs a valósággal...

 


1600W occsóért! Hihetőnek tűnik...talán inkább 16W!

Zenei, vagy max. teljesítmény
Kezdjük talán ezzel, hisz ez a legkedveltebb "erőfitogtatási" forma. Elviekben azt akarja jelenti, hogy a készülék ideális (magyarán lehetetlen) körülmények között, valamilyen szabvány szerint képes a feltüntetett teljesítmény leadására.

Valójában ez annyit tesz, hogy ezeket az adatokat jobb esetben kettővel, de inkább hárommal vagy tízzel is eloszthatjuk, hogy a valósághoz közeli adatokról fogalmunk legyen.

Általános szabályként tekinthetjük, hogy amelyik erősítőn látunk watt feliratot, az szinte kivétel nélkül max. zenei teljesítményt jelent. Ha belegondolunk, ez egy nagyon jó, amolyan "parasztvakító" marketing fogás...

Közeli rokonságban van a P.M.P.O.-val, mely hasonlóan értéktelen adatot szolgál.

 


4x60W? Persze a DIN szabvány szerint. A valóságban jó, ha 4x15W-os! És akkor már hogy torzít...

A DIN teljesítmény

Ezzel a teljesítmény megadási módszerrel ritkábban találkozhatunk, talán azért mert ezt nem lehet hasra ütés szerint megadni, itt már bizony számolni is kell.

 

Érdekesség, hogy a zenei teljesítmény a DIN45324 szabványon alapul, és valójában ennek sincs sok köze a valós, használható teljesítményhez.

 

Minden esetre igen meggyőző lehet, ha egy ilyen képlettel tálalják a teljesítményt: DIN45324, +B = 14,4V.

Ezzel általában több autóhifi termék leírása között is találkozhatunk, mely utóbbi mentségére legyen mondva kivétel nélkül megadja a maximális zenei, a DIN és a folyamatos, RMS teljesítményt is!

 

Hogy érezzük a különbséget egy konkrét termék leírásánál: 1500 max. zenei watt, 1100W DIN teljesítményt és 750W folyamatos teljesítményt jelent az X gyártó szerint...

RMS, folyamatos, névleges teljesítmény
Root Mean Square (RMS) effektív érték, mely az erősítő tartós, folyamatos kimenő teljesítményének kifejezője, egy adott torzítás mellett.

 

Ez már - a többihez képest - nagyon szépen hangzik, de érdemes odafigyelni egy picit a mondat végére:

 

Egy adott torzítás mellett?

 

No igen, ki hogy méri. Előfordulhat tehát, hogy két 4x50W-os (RMS) erősítő közül az egyik 0,01%-os torzítás mellett, míg a másik ugyanezt a teljesítményt 1% torzítás mellett képes produkálni (és akkor még nem vettük figyelembe, hogy hány Hz-en volt ez a mérés!!!).

 

Könnyen beláthatjuk, hogy ez sem épp egy lényegtelen dolog, hisz nem mindegy, hogy milyen torz jelet présel ki magából szerencsétlen készülékünk. Ezt az adatot pedig, valahogy nagyon ritkán tüntetik fel a leírásokban…

CEA 2006


Talán ez lenne a jelenleg egyik legjobban elfogadható teljesítmény megadás, hisz itt komolyabb mérésről van szó, mint az előbb említettekben (bár a felső kategóriás termékeknél olykor találkozhatunk pontosan megadott, egydi mérési eredményekkel is).

 

A CEA 2006 szabvány előnye, hogy világosan rögzíti: 4Ohm-os terhelésnél, maximum 1%-os THD + N (teljes harmonikus torzítás és zaj) mellett 1kHz-es frekvencia ponton. Ilyen mérési eredményekkel néhány terméknél - és bizonyára hamarosan egyre több, magára valamit is adó gyártónál - találkozhatunk.

 

Bizonyos termékeknél (melyek régebben egyedi mérési jegyzőkönyvet is tartalmaztak) érdekességként említhető meg, hogy az úgymond wattra éhes vásárlóknak is kedveskedik, hisz feltünteti a leírásban azt is, hogy a CEA 2006 által mért teljesítmény milyen maximális zenei teljesítménynek felel meg.

 

Tanulságos, és egyben mulatságos is... A CEA 2006 nem csak ennyiből áll, hisz frekvencia tartomány, dinamikus teljesítmény, csillapítási tényező és egyéb finomságok méréseit is szabványosítja! Ha ezzel nem is tudjuk meg mely erősítő szól a legjobban, legalább műszaki paramétereivel valamennyire már tisztában lehetünk! És ez sem kis dolog manapság…

Hogy melyik mérés a jó?

Hogy tudjuk meg hogy melyik erősítő hány wattos valójában? Vannak képletek mellyel az erősítő biztosítékából és a hozzávetőleges hatásfokából tudunk megközelítő adatokat számolni.

 

Tudjuk, hogy az A/B osztályú erősítők hatásfoka 50-70% körül mozoghat, ami egy digitális erősítő esetén 80-95% is lehet (a hatásfok a felépítéstől és a felhasznált anyagok minőségétől függ)! Azt se feledjük, hogy autónkban 12V-os feszültség van, ami járó motor mellet 13,8V vagy akár 14,4V is lehet. Erősítőtől függően, ez is befolyásolhatja a leadott teljesítményt.

 

Tehát a képlet valahogy így szólna: Teljesítmény = Feszültség * Áramfelvétel * Hatásfok. Tehát ha van 12V-unk, és 20A áramfelvételünk, no és egy A/B osztályos erősítőnk (60%-os hatásfok mondjuk), akkor az 144W-ot jelent a képlet szerint (12V * 20A * 0,6 = 144W).


Csupán 2x25W (valós), és egy csoda, ahogy szól!

Még mielőtt szépen hátradőlnénk a fotelban és elmosolyodnánk, hogy végre megvan a megoldás, előtte el kell mondanunk, hogy igazából sok értelme ennek sincs!

 

Hogy miért?

 

Menjünk szépen sorban.

A feszültség talán még a legbiztosabb pont, hisz ezt magunk is könnyedén kimérhetjük autónkban.

Az áramfelvétel már macerásabb, hisz csak annyit látunk, hogy egy erősítő mekkora biztosítékot cipel. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy ennyit képes is felvenni!

 

Lehet benne 30A-es ha csak 20A a maximum felvétel (ezzel kisebb erősítőkön szoktak trükközni).

 

Aztán ott van a hatásfok. Erről aztán végképp nem kapunk információt, tehát csak tippelni tudunk. Milyen frekvencián tudja ezt a teljesítményt az erősítő? Mert ugye ez sem egy lényegtelen információ, és erről így semmit sem tudunk meg!

És ott van még a torzítás is. Hiába van 200W-unk ha olyan torz jelet kapunk a kimeneten, amit egy négyzet is megirigyelne!

És ez még mindig csak a jéghegy csúcsa!

 

Az erősítők esetében sem biztos, hogy a wattok száma jelzi majd azt, hogy mi milyen erősnek érezzük a készüléket - két "azonos" teljesítményű végfok esetén!

 

A teljesítmény egyáltalán nem jellemzi a hangminőségét sem. Ez csupán egy száraz tény, mint az összes többi adat, melyet, ha megmérünk, legalább a valóságot tudjuk meg. Hiába tesztelnénk le 10 azonos teljesítményű erősítőt, az eredmények alapján csupán arra kapnánk választ, hogy melyik milyen tápegységgel rendelkezik. A hangjukról viszont fogalmunk sem lesz...pedig ugye hallgatni fogjuk.


Csókolom, az 1000W-os hangszórómhoz keresek erősítőt...

Visszatérve a fő problémára, sokan egy 300W-400W-os hangszóróhoz keresnek erősítőt. Ez valami hasonló, mintha mondjuk egy kék színű autóhoz keresnénk injektort...

 

Gyakorlatilag egy ilyen megjegyzés után semmivel sem kerül közelebb az eladó ahhoz, hogy pontosan mit lehetne ajánlani.

 

Ez helyett talán érdemesebb elmondanunk, hogy milyen márkájú és típusú hangszóróval rendelkezünk, hisz ha az eladó érti a dolgát és ismeri a terméket, akkor tudja, hogy az említett termék mely kategóriát képviseli és így jobb esetben kategóriájából választva ajánl egy megfelelő terméket.

 

Ebből az is következik, hogy nem véletlenül vannak drágább készülékek! Lehet, hogy ezek pontosabb méréseket tűntetnek fel a specifikációban, minőségi alkatrészeket használnak, és netán jobban szólnak? Ez így van, ezért vigyázzunk, mert ha a wattokkal dobálózunk azzal nem az erősítőnk teljesítményét fitogtatjuk, hanem azt, hogy mennyire nem értünk hozzá!

 

www.acrdebrecen.hu

Hasznos információk autóhifi vásárlás előtt...

Szeretnéd, ha ezek hasznos tanácsok és tapasztalat, amit itt találhatsz, végre a Te autóhifid hasznára is válna?

Ha végre egy okosan összeállított profi autóhifid lenne?

Ha autóhifid árához képest nem csak elfogadhatóan, hanem meglepően jól szólna?

Hogyan valósulhat meg ez a Te esetedben is?

 

Kérj ingyenes, személyre szabott ajánlatot rendszered hibáinak kiküszöböléséhez, segítséget a sikeres készülékválasztáshoz,

hívj minket most a (70) 450 6440-as számon!
 

 

 

DEMÓAUTÓK

AUTÓHIFI TERMÉKEK

AUTÓHIFI SEGÉDLET

OPEL CALIBRA TURBO

RENAULT TWINGO

BMW COUPE

VW POLO

EMPHASER EYEBRID KISPÓ

SPECTRON HONDA PRELUDE

HONDA ACCORD TYPE R

ACR WORKSHOP

DEMÓAUTÓK 2

DEMÓAUTÓK 3

 

YACHT HIFI

OUTLET STORE...

SZUPERAKCIÓ!!!

AUTÓ MULTIMÉDIA  DVD / TV / CD / MP3  FEJEGYSÉGEK, KIJELZŐK

CD / SD / MP3 / RÁDIÓ FEJEGYSÉGEK

CD / RÁDIÓ     FEJEGYSÉGEK

MAGNÓ / RÁDIÓ FEJEGYSÉGEK CD-TÁRAK 

MÉLYSUGÁRZÓK SUBLÁDÁK

1 - 2 CSATORNÁS ERŐSÍTŐK

4 CSATORNÁS ERŐSÍTŐK

5 - 7 CSATORNÁS ERŐSÍTŐK

HANGSZÓRÓ SZETTEK

2 - 3 UTAS HANGSZÓRÓK

AUTÓ NEON ÉS FÉNYTECHNIKA

KONDENZÁTOROK SPECIÁLIS AUTÓHIFI AKKUMULÁTOROK

ZAJCSILLAPÍTÓ ANYAGOK

RCA, TÁP ÉS HANGSZÓRÓ KÁBELEK

KIEGÉSZÍTŐK, TARTOZÉKOK, SZERELÉSI ANYAGOK

BESZERELÉSI KÖLTSÉGEK

JAVÍTÁSI  KÖLTSÉGEK

AUTÓ ÉS MOTORKERÉKPÁR RIASZTÓK

IMMOBILISER, KÖZPONTIZÁR, ELEKTROMOS ABLAKEMELŐ

PERMANENTMARK UV LAKK GÉPJÁRMŰVÉDELEM

BIZTONSÁGI,  FÉNY- ÉS HŐVÉDŐ AUTÓÜVEG FÓLIÁZÁS

A 10 leggyakoribb hiba autóhifi vásárlás előtt...

Hány wattos erősítőt vagy hangszórót válasszak?

1. Miért rosszabb a gyári "HiFi"?

2. Új autóhifi összeállítása...

3. Ha a gyári rendszernél már jobb van a birtokodban...

4. Mélysugárzók, erősítők...

5. Szabadon választott autóhifi kiegészítők...

Fejegység vásárlás előtt...

Multimédia vásárlás előtt...

Erősítő vásárlás előtt...

Hangszóró szett vásárlás előtt...

Mélysugárzó vásárlás előtt...

Autóriasztó vásárlás előtt...

Mennyit érdemes autóhifire költeni?

Zajcsillapítás és a hangszórók elhelyezése...

Érdemes-e kábelekre költeni?

Milyen autót építsek?

Mit jelent az, hogy "jól szól"  és mi az, hogy "szépen szól"?

HiFi tuningolás és hibakeresés...

Mélysugárzó láda gyártás...

Ajtópanel készítés...

Nem szeretnéd, hogy a mélysugárzó elfoglalja a csomagtartódat?

Sípolás és generátorzaj...

ÉRDEKESSÉGEK

TESZTEK

HÍREK,  CIKKEK, AJÁNLATOK

KIÁLLÍTÁSOK

LETÖLTÉS

HITELRE IS!

WEBSHOP

MIÉRT ÉRDEMES AZ ACR-T VÁLASZTANOD?

ACR LINKEK

HASZNOS LINKEK

 

Hasznosnak találod az itt olvasott anyagokat?

Segíts másoknak is: köszönettel veszem, ha hivatkozol erre a honlapra valahogy így:

ACR autóhifi tippek

 

Ha pedig át szeretnél innen venni anyagot, nyugodtan megteheted, egy feltétellel: értesíts minket róla és egészítsd ki forrásmegjelöléssel és egy élő hivatkozás­sal, egyéb esetben tilos, lopás amit teszel, és tetteidnek jogi következményei lesznek!

 

 vissza az előző oldalra                                                 vissza a főoldalra