JOLLY JOKER  az autós           

multimédia kavalkádban.

  

vissza az előző oldalra                                         vissza a főoldalra

 

Már lassan kezdjük megszokni az MP3-at lejátszó fejegységeket, telefonokat, PEN-DRIVE-okat, vagy akár "kulcstartókat" is. Még magunkhoz sem tértünk és az MP3 után ismét lesz mire költeni, hiszen gomba módra szaporodnak az autó DVD fejegységek.

Az, aki viszont úgy érzi, hogy autómozi vásárlásra adja a fejét, igencsak a zavarosban fog halászni.

 

 

Miért? Rengeteg új márkanév alatt futó DVD lejátszó van az üzletek polcain 40-től akár több százezer forintig. A szolgáltatások és extrák tömkelege viszont a tapasztalt eladóknak is feladja a leckét, ugyanis gyakran nincs olyan készülék, amely egy adott árkategórián belül minden elvárásnak tökéletesen megfelel.

Láttunk már autós DVD-t hangerő szabályzási lehetőség-, dekóder nélkül, dekóderrel, de saját erősítő nélkül, gyári helyre beszerelhetetlen méretűt, kijelző-, rádió nélkülit, egy héten belül tönkremenőt, gyanúsan olcsót, méregdrágát kis tudással, csak sztereót, csak ezüst színben kaphatót, rossz vagy jó képminőségűt, de olyat még nem, ami minden szempontból azt nyújtaná, amire igazán szükségünk lenne.

Amikor a kezembe került a SPECTRON SPH1100 névre keresztelt autós DVD, már jópár ötletem volt arra, hogy mibe is fogok belekötni.

A készülék külseje kellemes meglepetés volt, hiszen végre valami, ami nem elcsépelt ezüstszínű, "fröccsöntött" műanyag, hanem FEKETE! De itt még nincs vége, hiányzik az olcsóbb árkategóriájú készülékeknél már megszokott gyengébb kidolgozási minőség, az ide-oda lötyögő gombok, pontatlan kezelőszervek és a nem lenyíló, hanem levágódó előlap. Így első nekifutásra nyugodtan merem azt állítani, színének és kidolgozási minőségének köszönhetően nem lesz kakukktojás a műszerfalban.

Ha már firtatjuk a külsőt, menjünk is tovább. Következzenek azok a részek, amelyeket a műszerfalba fogunk rejteni. A hátlapon lévő kábelrengetegből - és most jön a következő meglepetés - kifésülhető egy 4.1 csatornás RCA vonalkimenet, kettő az első csatornáknak, kettő a háttereknek és egy mono a mélysugárzónak. Miért 4.1 és nem 5.1? A válasz egyszerű, csak nagyon kevesen vetemednek arra, hogy szétfaragják a műszerfalat egy CENTER hangszóró kedvéért, így a középről érkező hangok az első két csatornára lesznek rákeverve. Találunk itt még két VIDEO kimenetet is, ez megint csak hasznos lehet, ha több monitort áll szándékunkban a készülékhez csatlakoztatni, egyet előre, egy másikat a fejtámlába, vagy a tetőkárpitra, hogy a hátul ülők se maradjanak kép nélkül. Ebben az árkategóriában többnyire saját végfok- és tuner nélküli készülékek kaphatóak, itt viszont normál ISO csatlakozóban tanyázik, a már megszokott négy hangszóró kimenet, a gyári leírás szerint 4x20Watt kimenő teljesítménnyel.

Most nézzük a belsőt. A leírás sok lejátszható formátumot ígér DVD, DVD-R/RW, CD, CDR/RW, VCD, SVCD, ID3v1 tag olvasás és ami nagyon érdekes, DVD lemezre írt MP3! Ha valaki úgy érzi, hogy kevés az a 150-200 zene, ami egy CD-lemezen elfér, az most örülhet, hiszen egy DVD-n bőven lesz hely az MP3-ban tárolt zenei anyag számára.

MP3 lejátszás: Megint egy érdekesség, a WINAMP-nál már megszokott lejátszási lista, megfűszerezve egy igen könnyen kezelhető kedvencek listával!

Mire is jó ez a kedvencek lista? Már a CD lemezre írt MP3 fájloknál is gondot okozott az eligazodás a zeneszámok között, ami egy DVD-nyi mennyiségnél akár hosszadalmas keresgetésbe is fulladhat. A bal oldalon látható a CD-n, vagy DVD-n lévő összes zenei anyag, jobb oldalon a kedvencek, a két oszlop között pedig azok az ikonok, amelyekkel hozzáadhatunk, vagy kivehetünk egy, vagy több file-t a lejátszási listából. A mellékelt hitelkártya méretű távvezérlővel pedig könnyen navigálhatunk mindkét oszlop zenei anyagában.

DVD lejátszás: Itt szinte egy az egyben azt kapjuk, amit egy asztali DVD-lejátszó kínál, a távvezérlőn megtalálható az összes megszokott funkció, a jelenetválasztó gombok 1-10-ig, gyors előre és hátra tekerés x2 x4 x16 x100-as sebességgel, hang- és feliratválasztó, valamint egy gyorsmenü gomb, amely segítségével a film megállítása nélkül beállíthatjuk a fontosabb funkciókat, illetve ellenőrizhetjük azok állapotát.

Kép és hangminőség: A demófalban, ahol folyt a tesztelés volt alkalmam a gépet még legalább nyolc különböző DVD-s fejegységgel összehasonlítani, nos, a véleményem az, hogy sem a kép és sem a hangminőséget tekintve nincs szégyenkeznivalója a tesztalanynak. A kép minősége alapvetően a monitor minőségétől fog majd függeni, de nyugodtan választhatunk hozzá komolyabb felbontású monitort is hiszen SPECTRON DVD  nem lesz gyenge láncszem.

 

 

DEMÓAUTÓK

AUTÓHIFI TERMÉKEK

AUTÓHIFI SEGÉDLET

OPEL CALIBRA TURBO

RENAULT TWINGO

BMW COUPE

VW POLO

EMPHASER EYEBRID KISPÓ

SPECTRON HONDA PRELUDE

HONDA ACCORD TYPE R

ACR WORKSHOP

DEMÓAUTÓK 2

DEMÓAUTÓK 3

 

YACHT HIFI

OUTLET STORE...

SZUPERAKCIÓ!!!

AUTÓ MULTIMÉDIA  DVD / TV / CD / MP3  FEJEGYSÉGEK, KIJELZŐK

CD / SD / MP3 / RÁDIÓ FEJEGYSÉGEK

CD / RÁDIÓ     FEJEGYSÉGEK

MAGNÓ / RÁDIÓ FEJEGYSÉGEK CD-TÁRAK 

MÉLYSUGÁRZÓK SUBLÁDÁK

1 - 2 CSATORNÁS ERŐSÍTŐK

4 CSATORNÁS ERŐSÍTŐK

5 - 7 CSATORNÁS ERŐSÍTŐK

HANGSZÓRÓ SZETTEK

2 - 3 UTAS HANGSZÓRÓK

AUTÓ NEON ÉS FÉNYTECHNIKA

KONDENZÁTOROK SPECIÁLIS AUTÓHIFI AKKUMULÁTOROK

ZAJCSILLAPÍTÓ ANYAGOK

RCA, TÁP ÉS HANGSZÓRÓ KÁBELEK

KIEGÉSZÍTŐK, TARTOZÉKOK, SZERELÉSI ANYAGOK

BESZERELÉSI KÖLTSÉGEK

JAVÍTÁSI  KÖLTSÉGEK

AUTÓ ÉS MOTORKERÉKPÁR RIASZTÓK

IMMOBILISER, KÖZPONTIZÁR, ELEKTROMOS ABLAKEMELŐ

PERMANENTMARK UV LAKK GÉPJÁRMŰVÉDELEM

BIZTONSÁGI,  FÉNY- ÉS HŐVÉDŐ AUTÓÜVEG FÓLIÁZÁS

A 10 leggyakoribb hiba autóhifi vásárlás előtt...

Hány wattos erősítőt vagy hangszórót válasszak?

1. Miért rosszabb a gyári "HiFi"?

2. Új autóhifi összeállítása...

3. Ha a gyári rendszernél már jobb van a birtokodban...

4. Mélysugárzók, erősítők...

5. Szabadon választott autóhifi kiegészítők...

Fejegység vásárlás előtt...

Multimédia vásárlás előtt...

Erősítő vásárlás előtt...

Hangszóró szett vásárlás előtt...

Mélysugárzó vásárlás előtt...

Autóriasztó vásárlás előtt...

Mennyit érdemes autóhifire költeni?

Zajcsillapítás és a hangszórók elhelyezése...

Érdemes-e kábelekre költeni?

Milyen autót építsek?

Mit jelent az, hogy "jól szól"  és mi az, hogy "szépen szól"?

HiFi tuningolás és hibakeresés...

Mélysugárzó láda gyártás...

Ajtópanel készítés...

Nem szeretnéd, hogy a mélysugárzó elfoglalja a csomagtartódat?

Sípolás és generátorzaj...

ÉRDEKESSÉGEK

TESZTEK

HÍREK,  CIKKEK, AJÁNLATOK

KIÁLLÍTÁSOK

LETÖLTÉS

HITELRE IS!

WEBSHOP

MIÉRT ÉRDEMES AZ ACR-T VÁLASZTANOD?

ACR LINKEK

HASZNOS LINKEK

 

Hasznosnak találod az itt olvasott anyagokat?

Segíts másoknak is: köszönettel veszem, ha hivatkozol erre a honlapra valahogy így:

ACR autóhifi tippek

 

Ha pedig át szeretnél innen venni anyagot, nyugodtan megteheted, egy feltétellel: értesíts minket róla és egészítsd ki forrásmegjelöléssel és egy élő hivatkozás­sal, egyéb esetben tilos, lopás amit teszel, és tetteidnek jogi következményei lesznek!

 

vissza az előző oldalra                                         vissza a főoldalra