RODEK                    

6 CSATORNÁS   

   

vissza az előző oldalra                                         vissza a főoldalra

 

 

Mikor használnánk hat csatornás erősítőt, és miért nem használunk? Nos talán a legextrémebb felhasználási területük a három utas komponens szett aktív meghajtása (minden hangszóró külön csatornával erősítve), kevésbé elvetemült megoldásnak számít a két utas komponens szett, plussz mélysugárzó aktív kiszolgálása, a leggyakrabban viszont az első-hátsó komponens szett és mélysugárzó táplálására szokás használni (a mozi-autókat ma még Magyarországon kár lenne emlegetni).
 

 

 Nos az első két variáció ugye csak akkor jöhet szóba, ha rendelkezünk egy minőségi külsőaktív váltó elektronikával, hiszen az erősítőkben lévő keresztváltók frekvencia átfogása maximum 10 - 800 Hz - ig terjed, két utas rendszernél pedig 3 - 4000 KHz környékén szokás beavatkozni - amúgy sem biztos hogy minőség vonatkozásában előrébb lennénk, ha a beépített, meglehetősen egyszerű IC - s elektronikára bíznánk ezt a kényes feladatot.

A hátsó ajtóban lévő hangszórók hangosítása "vájt fülűek" körében ugye nem dívik, de mi a helyzet, ha mondjuk nyaralni megyünk négy emberrel? A hátul ülők megelégednek a mi fantasztikus zenei élményünkkel? Végül is 50-60 Hz-ig ők is kapnak bőségesen, de magyarázkodás helyett bizony sokan meghoznánk azt az egyébként nem kis áldozatot, hogy hátulra is csöpögtetünk egy kis muzsikát, és természetesen nem fejegységről hajtott kalaptartó torzítókon keresztül.


Fenti érvek ellenére is sokan ódzkodnak a sokcsatornás készülékektől, mondván "ott alulméretezett a táp", és valóban, sok esetben igen nagy hírű gyártók is meglévő négycsatornás sorozatuk tápegységével hozzák forgalomba őket, de amennyiben 2 x 300 W - os teljesítményt is ki lehet táppal szolgálni , nem ütközhet komolyabb akadályokba 6 x 100 W előállítása sem, csak éppen spórolni nem szabad "ott belül".
 


A "tápos" táp

A ma már sajnos egyedülállónak számító tervező gárdával dolgozó Svájci illetőségű ACR (Spectron, Axton, RODEK, EmPhaser, xpulse) gondozásából kikerülő RODEK márkanév egyedi megoldásainak(gondoljunk csak a magnetosztatikus magassugárzójára), nagyvonalú anyagfelhasználásának és nem utolsó sorban "emészthető" árainak köszönhetően, már rég belopta magát a természetes, már-már stúdiós hangzást kedvelők szívébe. Arra a kérdésre pedig hogy lehet-e korrekt hat csatornás erősítőt építeni, ők az R 680 A típusú készülékükkel válaszolnak.

Az mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy egy 300 lóerős hathengeres motor bajosan férne be egy Puntó orrába, így azon sincs okunk csodálkozni, hogy a készülék külső méretei alapján, még lapossága ellenére sem tartozik a kompakt kategóriába: szélesség 536 mm, magasság 270 mm, mélység 59 mm.

Az aktív belső szellőztetésnek köszönhetően a karosszéria kialakítása nem pusztán a hőelvezetésről szól, jég kékre fényezett finom ívelésű vaskos alumínium fedőlapja egyszerre elegáns és figyelemfelkeltő, a diszkrét oldalsó rostélyok pedig belső hőcserét hivatottak elősegíteni. Csatlakozói és potméterei - köztük a fázisfordító - a két rövidebb végen kaptak helyet, és itt már meg is pillanthatjuk az első tisztességes teljesítményre utaló jelet (ami az örökké kétkedő, számológépükért kapkodó teljesítmény kalkulátorok megnyugtatására is bőségesen elegendő), a négy darab 30 Amperes biztosítékot!

Az akár 20- as tápkábelek és hangszóró vezetékek "direkt" fogadásáról gondoskodó imbusz kulcsos terminálok stabilak és igényesek, akárcsak a szép számmal sorakozó méretes fém potméter fejek! A készülékház bombabiztos rögzítésére könnyen elérhető, süllyesztett vaskos krómozott imbusz csavarok szolgálnak, így akár fejjel lefele is felrögzíthető különösebb szentségelés nélkül.


 

 


Rend a lelke mindennek!

A látszólag bonthatatlan készülékház összeszerelése az ötletes fedőlap eltávolítása után még ebben az árkategóriában is egyedülállónak nevezhető minőségi alkatrészekből építkező, átgondoltságot sugárzó, igényes áramkört pillanthatunk meg. Hogy a specifikált és valós teljesítmény vita véget érjen elegendő csak az arányokat megfigyelni, a tápegység és végfok páros fele-fele arányban osztozik a belső téren, a kettős táp combos , több szálból csévélt toroidok alig férnek el egymás mellett!

A tápterminál tömbjei teljes felületükkel a panelra lettek forrasztva, nyolc darab nagyfeszültségű 3300 mikrofarádos kondenzátor , 12 db nagyáramú FET, vastag fojtó tekercsek és az igen "combos" réz átkötések is egy precízen megtervezett nagyteljesítményű táp benyomását keltik. A középen elhelyezett szabályozott ventilátor képes tökéletesen átszellőzteti a panel által függőlegesen két részre osztott kasznit, és apró érdekesség gyanánt érdemes megemlíteni, hogy a ventilátor még véletlenül sem azonos a két és négycsatornás modellnél alkalmazott léghajtánnyal, átmérője és lamellái a meg növekedett teljesítményhez igazodnak.

Sokat látott-hallott mániákusok természetesen tudják, hogy egy készülék külső belső látványával és paramétereivel csak meghallgatás után érdemes foglalkozni, és akkor is csak pusztán azért, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, hogy miért is szól úgy ahogy szól! Szubjektív benyomások alapján a készülék hangjára az őszinte, nagyvonalú és rendkívül színezetlen jelzők illenek leginkább. Ragyogó felbontásának hála képes élvezetes formában tálalni zsúfoltabb színpadokat is, továbbá tisztességes tartalékokkal rendelkezik a legszélsőségesebb zenei anyagok tolmácsolásához is, így könnyen előfordulhat az- az eset, hogy közel koncert hangerővel hallgatjuk lemezünket anélkül hogy észrevennénk, legyen az jazz vagy akár drum and bass!


Szinuszos teljesítmény

13.8 V/ 4 Ohm (THD < 0,1 %): 6 X 97 W

Szinuszos teljesítmény

13.8 V/ 4 Ohm (THD < 1 %): 6 X 105 W

Szinuszos teljesítmény

13.8 V/ 2 Ohm (THD < 1 %): 6 X 135 W

Szinuszos teljesítmény

13.8 V/ 4 Ohm (THD < 1 %): 4 X 100 W / 1 X 260 W

Csillapítási tényező 4 Ohm esetén: > 200

Bemeneti érzékenység: 0.2 V 9 V

Biztosíték: 120 A

Ár: 144 990 Ft.


1.

2.

3.

4.


 

vissza az előző oldalra                                         vissza a főoldalra