RADICAL AUDIO   

3 UTAS SZETT   

   

vissza az előző oldalra                                         vissza a főoldalra

 

 

Kétutas vagy háromutas? - Hangzik gyakran a vásárlói kérdés, amire választ adni csak az autó ismeretében lehet. Amennyiben gyárilag van vagy a kilátás akadályozása nélkül kialakítható a helye (egyre több hangminőség versenyen találkozni ilyennel), mindenképpen az utóbbi a nyerő.
 

 

Ilyenkor akár 600 Hz-től (!) felfele minden hangot fülmagasságból kapunk, a fázis- és futásidő eltérések meseszerűen ideálisak lehetnek és az egyes hangszóróknak sokkal keskenyebb frekvenciatartománnyal kell csak megküzdeni, aminek eredménye minden szakember álma: stabil és magas színpad, konzisztens és dinamikus hangzás. Amennyiben csak lejjebb fér el a középhangszóró, már nem biztos, hogy megéri a befektetett többlet ár és munkaköltséget, bár egy tízes hangszórót még mindig egyszerűbb fülünk felé fordítani, mint egy tizenhatost anélkül, hogy az az ajtóbecsukáskor szilánkosra törje bokánkat. Egy valóban autóba szánt középhangszóró legfőbb ismérve a beépítési mélység, hiszen hiába birtokoljuk a galaxis legjobb hangú készülékét, ha az csak a vitrinben fér el.

A Radical Audio hangszóró specialista termékpalettája már önmagában is sokat sejtet: egyetlen ársávra koncentrál (összesen 11 készülék), minden hangszóróját és hangváltóját meg lehet külön-külön is vásárolni, és nem gyárt semmilyen kiegészítő elektronikát. Az ide vonatkozó tanulmányuk minden kétséget kizáróan az egyik legjobb megoldás, amiről a beszerelő és autó-hifis csak álmodhat. A hangszórók kibontásánál mindig van egy kedvencünk, amit a legszívesebben fogdosunk és nézegetünk, ebben az esetben viszont szívesen növesztettünk volna még egy kezet: minden összetevője nyálcsorgatóan gyönyörű és minőségi benyomást kelt bennünk.

 

A mélyközép (RA 160.2 M):


Az ember szíve szakad meg, ha belegondol, hogy egy ilyen szép műszer párás, koszos ajtóban fogja leélni az életét. A három rétegű szendvicsmembrán anyaga üvegszál, jól látható méhsejt szerkezetű merevítéssel, fény felé tartva áttetsző, nyomkodva kőkemény, homorú porvédő sapkája polipropilénből készült.

 

 

 

A progresszív EPDM nevezetű meglehetősen széles membránszél selymes tapintású, sem túl kemény, se nem túl lágy (valószínűleg olyan, amilyennek lennie kell), a tartós kontaktusról ragasztáson túl varrás is gondoskodik. Sárga Nomex pilléje - hála az egyedi kosárkonstrukciónak - szinte a membránnal megegyező méretű és nagyon lágy, a 25 mm-es kapton csévetestet pedig 320 fokig hevíthetjük. Egy vaskos, feketére fényezett fémkarikát mellékelnek hozzá, hogy felrögzítésnél véletlenül se tudjuk eldeformálni a bombabiztos, méregzöldre fényezett kávát.

 

Magas-sugárzó (RA 20.2 T)

 

Meglehetősen kis méretű magas-sugárzó, de vegyük figyelembe, hogy csak 4.2 kHz-től dolgozik, és jóval 20 kHz fölött is elemében van. Membránja alumínium felhasználásával készült, felülete - akár egy golflabdáé - a káros rezonanciák kiküszöbölése érdekében érdekes gödröcskékkel van ellátva. 19 mm-es tekercse természetesen ferrofluidban dolgozik, felfogató háza pedig az elég szélsőséges elforgatást is támogatja.

 

Középsugárzó (RA 50.3 M):


Ő a rendszer "lelke", mivel az emberi fül számára legfontosabb frekvenciák tolmácsolását végzi 600 Hz - 4200 Hz-es tartományban, bár specifikációja szerint 500 Hz - 9,5 kHz között képes lineáris maradni! A lehető legkisebb beépítési mélység érdekében impregnált szövetmembránja dóm felépítésű, felfüggesztését membránnal megegyező, spirálisan gyűrött anyag végzi. Az

egész hangszóró hátulja egy krómozott és hangolt zárt üreg. A rendkívül igényes konstrukció a gyári felfogató adapterrel és ráccsal összeszerelve még gusztusosabbá válik - bár ilyenkor valamennyivel több helyet igényel ott hátul -, és egy ötletes megoldásnak köszönhetően itt is forgathatjuk-dönthetjük a hangszórókat. A teljes átmérővel megegyező méretű, hatalmas, 50 mm-es lengőcséve ferrofluidban hűsöl, aranyozott csúszó sarus csatlakozók egymástól biztonságos távolságba kerültek.

 

Hangváltó:


Még ebben az ársávban is ritkaságszámba megy az ilyen igényes hangváltó. A méretes, csúszó fedeles dobozkát tisztességesen kibélelték egyenként válogatott, méregdrága alkatrészekkel: virsli vastagságú, 100 voltos metálfilm Bennic kondenzátorok, vastag huzalból tekert, nagy átmérőjű légmagos tekercsek, szobai elektronikákban ismert minőségi ellenállások. Az elhelyezés függvényében a közepek szintjét - 3 dB-lel csökkenthetjük, a magasakét pedig + 1,5 / + 3 dB-lel emelhetjük a már megszokott sarucskákkal. A hangszórókábelek rögzítésére egymástól szigetelt csavarok szolgálnak. A hangszórókra szánt frekvenciatartományokat kőkeményen kezeli: 18 dB oktáv meredekséggel vagdos 600 Hz-en és 4 kHz-en is.

 Az olvasók gyakran legyintenek az elit készülékek hangelemzésére szolgáló "széles és jól tagolt színpad, ragyogó dinamika, hiteles megszólalás, stb." jelzőinkre és kérdezik: jó-jó, de mennyire? Más megközelítésből ragadjuk ki a szett azon tulajdonságait, amit az árkategóriától elvártakon túl teljesít, amitől hang alapján mindenki felismeri, aki hallotta. Az egyes hangszórók ragyogóan össze lettek hangolva, a középfrekvenciáktól "megszabadított" 16-os olyan ritkán hallott erővel és dinamikával szólal meg akár 50 Hz-től indítva is, amivel csak egy ragyogó képességű mélysugárzó képes együttműködni! Nagybőgő - üstdob - orgona egyaránt energikus és életszerű a tolmácsolásában, amiben természetesen jelentős szerepe van a remekbe szabott középdómnak is. Koncentrálás nélkül azonosulunk a zenével, az előadási közeg atmoszférájával, és a teljesen laikus "én süket vagyok az ilyesmihez" típusú hallgató is boldogan mutogat a zenészekre.

Ár: 136 990 Ft

 

Specifikáció

 

Mélyközép (RA 160.2 M) 

 • Beépítési átmérő: 145 mm
   

 • Beépítési mélység: 72,5 mm
   

 • Terhelhetőség: 150 W
   

 • Érzékenység: 86 dB / 1 W / 1 m,
   

 • Rezonanciafrekvencia: 62 Hz

 •  

   

   

  Közép (RA 50.3 M)

   

 • Beépítési átmérő: 50 mm
   

 • Beépítési mélység: 20 / 50 mm adapterrel
   

 • Terhelhetőség: 150 W
   

 • Érzékenység: 92 dB / 1 W / 1 m,
   

 • Rezonanciafrekvencia: 495 Hz
   

 •  

   

  Magassugárzó (RA 20.2 T)
   


   

 • Beépítési átmérő: 20 mm
   

 • Beépítési mélység: 15,6 mm
   

 • Terhelhetőség: 150 W
   

 • Érzékenység: 90 dB / 1 W / 1 m,
   

 • Rezonanciafrekvencia: 1900 Hz

 •  

   

   

  vissza az előző oldalra                                         vissza a főoldalra